Зимовий Іоан

З самого початку нашого членства у Братерстві Вільних Мулярів ми чуємо та читаємо, що ми є членами «Свято-Іванівської ложі», бачимо та знаємо, що під час праць у Ложі, Біблія розкрита на Євангеліє від Іоана. Може не відразу прийти до розуміння, що мова йде про один і той же біблейський персонаж, а саме Іоана Євангеліста. На багатьох православних сайтах, в православній літературі українською мовою наведено навіть 3 ім’я, а саме: Іоан, Йоан, та Іван. Тому немає нічого дивного, що у назві українських Лож, вірогідно для зручності вимовляння, використовується ім’я Іван. Але у Біблії згадуються два Івана, або два Іоана – Іоан Хреститель, або Іоан Предтеча, та Іоан Євангеліст або Богослов. Це різні персонажі Біблії, кожен зі своєю долею і обидва цих святих однаково поважаються у масонстві. Достатньо буде лише згадати, що Велика Ложа Англії була створена у 1717 році саме 24 червня, на день Літнього Іоана, як зазвичай називають день, присвячений пам’яті Іоана Хрестителя. Деякий час саме ця дата вважалась початком масонського року в масонських ложах Англії, але згодом для більшої зручності початком нового масонського року почали вважати 27 грудня, тобто день, який слідує дню Зимового Іоана, або Іоана Євангеліста. Доречно буде відмітити, що церква святкує день Іоана Євангеліста у травні, виходячи зі своїх міркувань, на що церков має своє повне право, як і право на повагу вибору своїх святкових дат.

Таким чином ми маємо дві дати, що пов’язані з іменем Іоана і що співпадають з днем літнього та зимового сонцестояння. В усі часи саме ці два дні вважались самими головними днями у щорічному оберті Сонця. Вони знаменують нескінченний перебіг життя та смерті, світла та темряви, добра за зла. Цей круговий перебіг прийнято змальовувати як круг з точкою у центрі і саме цей круг обмежений з двох боків паралельними лінями, що стикаються з кругом у найвіддалених від центру точках можна зустріти на сторінках багатьох масонських статей та книг. Це символічно відображає літнє та зимове сонцестояння, а вся мудрість Життя викладена у Біблії, яку зображено поміж цими двома лініями. Навіть на перший погляд не складно помітити схожість перших двох ілюстрацій де ми бачимо обох Іоанів поряд з Дівою Марією, та новонародженим Ісусом Христом, з третім малюнком. Наявно помітна схожість самої ідеї, яка закладена в кожне зображення та об’єднує їх. Символізм точки у колі, та паралельних ліній дуже багатозначний і можна знайти чимало різних тлумачень цього символу, та кожної окремої його складової. Але напередодні дня зимнього сонцестояння та дня Зимового Іоана мова піде саме про Іоанна Євангеліста (Богослова). Про Літнього Іоана, Іоана Хрестителя мова піде влітку, напередодні літнього сонцестояння.

Отже, що нам відомо про Іоана Євангеліста, та чого його почитають Вільні Муляри.

Святий апостол і євангеліст Іван Богослов був сином Зеведея і Саломії – дочки святого Йосифа Обручника. Одночасно зі своїм старшим братом Яковом він був покликаний Ісусом Христом до числа Своїх учнів. Ісус Христос дуже любив Іоана за жертовну любов і велику чистоту, і він був одним з трьох учнів, яких Ісус Христос особливо наблизив до себе. Під час Таємної Вечері Іоан сидів поруч з Христом і це саме він запитав ім’я зрадника. Іоан йшов слід за Христом, коли його вели з Гефсиманського саду на суд первосвящеників, він же плакав разом з Божою Матір’ю біля підніжжя розп’ятого Ісуса і чув звернені до Богоматері слова Ісуса: “Жінко, ось син твій” і до нього: “Ось Мати твоя”. З того часу апостол Іоан, як люблячий син, дбав про Пресвяту Діву Марію і служив їй до її Успіння.

Після Успіння Богоматері Іоан вирушив до Ефесу та до інших Малоазійських міст для проповіді Євангелія, взявши з собою свого учня Прохора. Там Іоан невпинно проповідував людям про Христа. Його проповідь супроводжувалася численними і великими чудами, так що кількість тих, хто увірували збільшувалася з кожним днем. В цей час почалося гоніння на християн імператора Нерона. Апостола Іоана відвели на суд в Рим. За сповідання віри в Ісуса Христа апостол Іоан був засуджений до смерті, але Господь зберіг Свого обранця. Апостол випив дану йому чашу зі смертельною отрутою і лишився живим, потім вийшов неушкодженим з котла з киплячим олією, у який був кинутий за наказом мучителя. Після цього апостола Іоана заслали в ув’язнення на острів Патмос, де він прожив багато років і де його проповіді привернули своїм Світлом багато мешканців.

Після тривалого заслання апостол Іоан отримав свободу і повернувся в Ефес, де продовжував свою діяльність, навчаючи християн божественній Мудрості. Близько 95 року Іоан написав в Ефесі Євангеліє. Він закликав усіх християн любити Господа і один одного і цим сповнити заповіді Христові. Він постійно навчав, що без любові людина не може наблизитися до Бога. У трьох Посланнях, написаних апостолом Іоаном, йдеться про значення любові до Бога і ближніх. Вже в глибокій старості, дізнавшись про хлопця, що зійшов зі шляху істинного, і зробився ватажком зграї розбійників, апостол Іоан пішов шукати його в пустелю. Побачивши святого старця, винний став ховатися, та апостол побіг за ним і благав його зупинитися, обіцяючи гріх юнака взяти на себе, аби той покаявся і не нищив своєї душі. Зворушений теплотою любові святого старця, юнак справді покаявся і виправив своє життя.

Святий апостол Іоан помер у віці ста з лишком років. Він набагато пережив всіх решту очевидців Господа, довго залишаючись єдиним живим свідком земного шляху Спасителя.

Саме за його відданість, стійкість та безмежну любов до Христа, що повинно бути притаманне кожній людині, як частки Творця, Іоана Богослова і поважають у масонстві. Він є прикладом носія Світла та Любові, прикладом божественної цілеспрямованості, яка тільки й здібна перетворити царство темряви на Храм Світла. Лише той, хто палає душею може дарити Світло. Саме таким прикладом і є для масонів Іоан Євангеліст, і саме тому щорічно на день зимового сонцестояння Вільні Муляри в урочистій обстановці відзначають день Зимового Іоана.